top of page

Новий рік-найпопулярніше і одне з найдавніших календарних свят

Я дуже люблю Новорічні свята. Думаю, що багато хто з вас погодиться, що Новий рік - найпопулярніше і одне з найдавніших календарних свят. Важко згадати подію, яку б святкували протягом декількох століть щорічно у багатьох країнах і на всіх континентах так, як Новий рік.

Вчені вважають, що Ноий рік вперше почали святкувати у Месопотамії. Відбулося це більш ніж 2,5 тис.років тому .Це свято припадало кожного року на день весняного рівноденства, коли починалися сільськогосподарські роботи.

В княжу добу Новий рік святкували весною,в березні,коли природа прокидалася від сну.

З XVст. - 1 вересня, після зібрання урожаю.

Зимою Новий рік почали святкувати за наказом Петра І від 1699року. Саме в цей період зароджується традиція прикрашати ялинку(теж за наказом Петра І). Доречі, зірка, яку закріплюють на верхівці новорічної ялинки, - це символ Віфліємівської зірки, яка засяяла над місцем народження Ісуса Христа. Отже, прослідковується з'вязок Нового року з Різдвом.

У 1917р. радянська влада заборонила святкувати не тільки Різдво та інших релігійні зимові свята, а й самого Нового року, вважаючи його буржуазним святом.

Остаточна традиція відзначати Новий рік у нашій країні закріпилася в 30-ті роки ХХ ст.

З 1 січня 1948р. перший день нового року став не робочим днем(Указ Президії Верховної СРСР від 23 грудня 1947 року).

Для тих, хто не хоче прощатися з новорічними святами є ще один шанс відзначити Новий рік, тільки за Східним календарем. Наступить він з 7 на 8 люте 2016р. Символом його буде червона вогняна мавпа.

Східний календар також називають китайським. Його склали в період імператора Хуан-ді. Це відбулося в середині третього тисячоліття до нашої ери.

Отже, хто не встиг поздоровити друзів і близьких з Новим роком не переймайтеся. У вас є ще один шанс це зробити 8 лютого!

Я, в свою чергу, поздоровляю ВСІХ з Новим роком! Бажаю всім міцного здоров'я! Миру в нашій державі і в усьому світі! Добробуту і злагоди у родині!



bottom of page