top of page

Модель ООН–2016. Хочеш миру? Почни з себе!

18-19.03.2016 у гімназії № 136 м. Києва відбулась науково-практична конференція для учнівської молоді «Модель ООН – 2016. Хочеш миру? Почни з себе!»

У ході заходу учні-делегати репрезентували країни-члени ООН та імітували на засіданнях різних органів ООН діяльність цієї міжнародної структури.

Всього учні-делегати представили 25 країн-членів ООН. Серед наших гравців були команди інших навчальних закладів: ліцей «Наукова зміна», Кловський ліцей, гімназія №48, Скандинавська гімназія, спеціалізована школа №16, НВК №167, колеж імені В.Сухомлинського.

В програмі науково-практичної конференції були розглянуті питання:

1. UNEP (Комітет з охорони навколишнього середовища)

Запобігання негативного антропогенного впливу на довкілля

2. UNESCO (Організація ООН з питань освіти, культути, науки)

Повернення або реституція культурних цінностей країнам їх походження

3. ITU (Міжнародний союз електрозв’яку)

Використання ІКТ з метою розвитку держав у контексті світової безпеки.

4. WTO (Всесвітня організація торгівлі)

Заходи по запобіганню придбання терористами зброї масового знищення

5. DISEC (Комітет з питань роззброєння і міжнародної безпеки)

Укладання ефективних угод про гарантії державам, які не мають ядерної зброї, проти застосування або загрози застосування ядерної зброї

6. CCPCJ (Комісія з попередження злочинності та криминального правосуддя)

Розслідування військових злочинів у гарячих точках.

Також на заході були присутні:

Маляревич Олесь Вікторович, депутат Київської міської ради VII, VIII скликань;

Тур’ян Олександр Володимирович, заслужений журналіст України, кандидат наук з екстремальної психології, професор;

У рамках конференції відбулися конкурс газет на тему «Хочеш миру? Почни з себе!» (перше місце посіла газета команди колежу імені В.Сухомлинського) і дипломатичний бал.

Кращими делегатами були визнані Ярослава Омелинська та Єлизавета Федоровська (команда Кловського ліцею), Андрій Сидоров, Влада Домченко, Олеся Колісник і Дмитро Ктітор (команда ліцею «Наукова зміна»), Валентин Бондарчук (НВК№167), Адріан Пантюхов (спеціалізована школа №16), Ольга Вакулюк (гімназія №48), Поліна Степанова (Скандинавська гімназія), Катерина Васильчишина та Георгій Борщевський (гімназія №136).

Кожна команда складалась з 6 гравців, за кількістю підрозділів ООН, представлених у грі. Країна для кожної команди визначалась жеребкуванням, а потім гравці команди самостійно обирали собі комітет чи комісію для подальшої роботи. Також вони самостійно обирали посла країни, тобто гравця, який виступатиме від імені країни на відкритті конференції.

18.03.2016 відбулось урочисте відкриття конференції, де делегати заслухали промови послів країн. Варто зазначити, що промови були проголошені англійською мовою. В цей же день пройшли установчі засідання у комітетах, на яких делегати виступили з промовами щодо питання кожного комітету чи комісії.

Але родзинкою першого дня роботи конференції, без сумніву, став дипломатичний бал, на якому усі запрошені танцювали як класичні бальні танці – полонез, вальси, польки, так і сучасні — сиртакі,блюз і шейк.

19.03.2016 продовжувалась робота у комітетах та комісіях конференції. Після напружених і досить гострих дебатів кожен підрозділ конференції підготував резолюцію зі свого питання. На цьому ж засіданні визначили найкращих учасників гри за вибором делегатів і секретаріату. Резолюції ухвалювались відкритим голосуванням всіх делегатів на загальних зборах учасників.

Також у цей день учасники конференції взяли участь у створенні соціальної реклами «Я — президент світу», де мали можливість висловити власні надії і сподівання щодо майбутнього нашої цивілізації.

Паралельно журі оцінювало кращу газету.

Впродовж роботи конференції також працював і прес-центр. Журналісти та фотографи детально освітлювали роботу кожного комітету та комісії, були присутні на балу, де мали змогу ближче познайомитись з делегатами. А найсвіжіші новини висвітлювались в на сторінках прес-центру гімназії у соціальних мережах. Підсумком діяльності представників преси стала газета «Вісник Модель ООН 2016. Хочеш миру? Почни з себе!», примірник якої отримала кожна команда.


bottom of page